Črni humor pred črnim petkom
Projekt

Črni humor pred črnim petkom

Naročnik

A1 Slovenija

A1 Slovenija je pred Črnim petkom opozoril na problem pretirane potrošnje. K sodelovanju v kampanji »Črni humor pred črnim petkom« smo povabili znane slovenske komike in z njihovo pomočjo povedali, da se z okoljem ne gre šaliti.

Elektronske naprave zavržemo že po letu ali dveh

Na črni petek se potrošnja zaradi velikih popustov še dodatno poveča, del problema pa so tudi elektronske naprave – v tem obdobju uporabniki največkrat kupujemo manjše elektronske naprave, ki jih že po letu ali dveh zavržemo. Zato smo z A1 pred črnim petkom pripravili projekt, katerega cilj je bil uporabnike spodbuditi k bolj odgovornemu potrošništvu.

Pretirana potrošnja ni hec

Ker je navadno komunikacija o perečih družbenih temah precej črnogleda, smo črnino ohranili, dodali pa smo ji ščepec humorja in ustvarili projekt »Črni humor pred črnim petkom«. V črnem humorju se namreč vedno skriva veliko resnice, ki ji ljudje lažje prisluhnemo v sproščeni obliki.

Moči smo združili z uveljavljenimi komiki, ki so ustvarili poseben spletni šov, ki prek šal sporoča, da je čas za spremembo potrošniških navad. Umestili smo ga na spletno mesto, na katerega smo vabili teden dni pred črnim petkom. Na spletni strani smo uporabnike s stand up showom in tematskim songom najprej spravili v smeh, nato pa smo jim ponudili predloge relevantnih rešitev problema – spodbujali smo k obnovi starih telefonov ali, če je to potrebno, nakupu obnovljenih. Izpostavili smo tudi spletno mesto Ekologov brez meja manjjevec.si z zemljevidom mojstrov, ki popravijo rabljene stvari.

Kampanja je dosegla več kot pol milijona potrošnikov

Oglaševalska akcija je temeljila na spletnih kanalih, podprli pa smo jo tudi na družbenih omrežjih in v tiskanih medijih. Z njo smo dosegli več kot 500.000 potrošnikov in tako približno 89 % naše ciljne skupine nagovorili k bolj odgovorni potrošnji.


SHIFT: Ana I., Eva G., Andraž G., Nina B., Petra A.
Naročnik: Anja R., Mojca G., Sašo M.
Partnerji: Perica J., Marko Ž., Admir B., Robert P., Jani U., OMD, Drom

Več projektov